Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht met de meest gestelde vragen. Mocht je geen antwoord op jouw vraag kunnen vinden, neem dan gerust contact met ons op.

Wat is een donzen dekbed?
Een donzen dekbed is gevuld met dons maar kan ook veren bevatten. Dons is een driedimensionale pluis zonder harde pen of schacht welke de onderlaag van watervogels (o.a. eenden en ganzen) vormt. Dons bestaat uit vele kleine haartjes welke weer voorzien zijn van weerhaakjes en is hierdoor als geen andere vulling in staat om warmte vast te houden. Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een harde kern (pen/schacht), zijn zwaarder, minder elastisch en minder goed in staat om warmte vast te houden. Een dekbed mag een donzen dekbed genoemd worden wanneer deze gevuld is met minimaal 60% dons. Hoe hoger het donspercentage, hoe beter (en duurder) het donzen dekbed. Let dan ook altijd op het donspercentage.
Hoe wordt de kwaliteit van dons bepaald?
De kwaliteit van dons wordt bepaald door de vulkracht. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het dons in staat is om te isoleren. Tevens is er bij een hoge vulkracht (hoge kwaliteit en grote donsvlokken) minder dons nodig zodat je een heerlijk licht, soepel en comfortabel dekbed krijgt. Ook zal de levensduur van hoogwaardige dons langer zijn. De vulkracht van dons wordt gemeten door de hoogte van 30 gram dons te meten in millimeters. Deze 30 gram dons wordt in een cilinder gedaan waarna er een schijf met een bepaald gewicht naar beneden zakt op het dons. Zodra het dons voldoende tegendruk geeft stopt de schijf met zakken. De hoogte die overblijft, is de vulkracht. Hoe hoger de kwaliteit van het dons, hoe sterker het dons is en hoe sneller het de schijf tot stoppen zal brengen. Een vulkracht van minimaal 150 mm/30 gram kan als goed gezien worden. Hoogwaardige kwaliteiten ganzendons hebben een vulkracht van minimaal 170 mm/30 gram en de zeer hoogwaardige kwaliteiten kunnen zelfs hoger zijn dan 200 mm/30 gram.
Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?
De eigenschappen van eenden- en ganzendons zijn feitelijk gelijk, allebei bieden ze een fantastische isolatie van uw lichaamswarmte. Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons. Hoe beter de kwaliteit, hoe minder vulling er nodig is voor een rijkelijk gevuld dekbed. Voor de meest hoogwaardige en lichte donzen dekbedden worden dan ook meestal hoogwaardige kwaliteiten ganzendons gebruikt. Het is echter niet altijd zo dat ganzendons beter is, een hoogwaardige kwaliteit eendendons is te verkiezen boven een mindere kwaliteit ganzendons.
Hoe kies ik de juiste warmteklasse voor mijn donzen dekbed?
De warmtebehoefte verschilt per persoon. Wat voor de één te warm is, is voor de ander te koud. De keuzen voor een dekbed is daarom een persoonlijke aangelegenheid. Dekbedden zijn verkrijgbaar in 4 warmteklassen. Lees meer
Is dons als vulling beter dan synthetische vezels?
Dons en synthetische vezels zijn de twee meest gebruikte vullingen voor dekbedden. Dons heeft een unieke gewicht-warmte verhouding waardoor er relatief weinig vulmateriaal nodig is voor een goed isolerend dekbed. Een donzen dekbed is hierdoor heerlijk fluffy, licht en warm. Omdat synthetische vezels minder goed isoleren is er meer van nodig om eenwarm dekbed te krijgen. Synthetische dekbedden zijn dan ook zwaarder dan donzen dekbedden. Dons is een losse vulling bestaande uit vele donsvlokken die constant opgeschud kunnen worden. Synthetische dekbedden worden meestal gemaakt met een vlies waardoor het dekbed stugger is. Synthetische materialen zijn tevens lastiger op te schudden en gaan na verloop van tijd vaak samenklonteren. Dons heeft daarnaast unieke vochtregulerende eigenschappen waardoor vocht goed opgenomen en afgevoerd wordt. Dit in tegenstelling tot synthetische dekbedden die hierdoor sneller klam aanvoelen. Zonder twijfel is dons niet de goedkoopste dekbedvulling maar met zijn unieke eigenschappen wel het beste vulmateriaal voor een dekbed.
Waar komt het dons vandaan?
Hoewel dons een restproduct is van de voedingsindustrie, is het dierenwelzijn voor Ducky Dons niet minder van belang. Alle dons is dan ook volledig traceerbaar en gecertificeerd volgens de Responsible Down Standard (RDS). Dwangvoederen en levend plukken zijn uitgesloten. Het dons is door de gehele productieketen heen traceerbaar, waarbij enkel producten met gecertificeerd dons het RDS logo dragen. De gehele productieketen, van boerderij tot eindproduct, wordt daarbij periodiek gecontroleerd door het onafhankelijke certificeringsorgaan Control Union.  
Hoe zit dat met allergie?
Mensen met een huisstofmijtallergie wordt vaak ten onrechte afgeraden onder een donzen dekbed te slapen. Bij veel mensen speelt nog altijd het hardnekkige vooroordeel dat beddengoed met dons en veren een favoriet onderkomen is voor de huisstofmijt. Ook personen met huisstofmijtallergie kunnen echter zonder problemen genieten van de voordelen en het comfort van donzen dekbedden. Zoals de resultaten van onderzoeken aantonen, zijn er twee redenen waarom in donzen dekbedden bijna geen huisstofmijten voorkomen: enerzijds omdat huisstofmijten zich voornamelijk voeden met huidschilders en niet met veren en dons en de mijten dus helemaal niet gemotiveerd zijn om het dekbed binnen te dringen. Anderzijds gaat de dichtgeweven tijk van een donzen dekbed het binnendringen van huisstofmijt tegen. Het Nomite label geeft aan dat het dekbed geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie.  
Kan een donzen dekbed gereinigd worden?
Regelmatig opschudden en luchten (niet in de felle zon) volstaat om je dekbed fris en luchtig te houden. Het regelmatig wassen van je dekbedovertrek zorgt er bovendien voor dat het dekbed fris en hygiënisch blijft. Het wassen van een dekbed is bij normaal gebruik dan ook niet noodzakelijk. Een donzen dekbed kan gewassen worden volgens de aanwijzingen op het waslabel maar is vaak te groot voor een huishoudwasmachine. (lees meer)
Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?
Dons en veren zijn, in tegenstelling tot synthetische materialen, 100% natuurlijk en een bijproduct van de voedingsindustrie. Door dons en veren als vulling voor dekbedden te gebruiken hoeft het niet te worden weggegooid. Dons en veren zijn daarnaast biologisch afbreekbaar en zijn van alle vulmaterialen het minst belastend voor het milieu.
Is het tijk van een donzen dekbed nog belangrijk?
Het speciaal geweven doek van een donzen dekbed noemen we het tijk van het dekbed en moet aan nogal wat eisen voldoen. Om het dekbed te laten “ademen” moet het tijk luchtdoorlatend maar toch dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden. Daarnaast moet ook transpiratievocht goed kunnen worden opgenomen. Daarom bestaat een goede tijk meestal uit 100% katoen. De kwaliteit van het tijk wordt meestal aangeduid door de Nm waarde. Nm (nummer metrisch) staat voor het aantal meters garen bij een gewicht van 1 gram. Nm waardes van donzen dekbedden variëren meestal van NM70 tot NM200 of zelfs nog hoger. Daarnaast is het type weving nog van belang. Een perkal tijk heeft eeneenvoudige platbinding. Een batist tijk ook maar dan met fijnere garens terwijl satijngeweven tijken weer zachter en fijner geweven worden door de speciale satijnbinding.
Bestaat er ook synthetische dons?
Nee, synthetische dons bestaat niet. Dons is een natuurproduct en vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels (zoals gedefinieerd in de Europese norm EN1885). Termen als synthetische dons, micro dons en micro donzen dekbed zijn dan ook misleidend. Deze vullingen bestaan uit 100% polyester en bieden op geen enkele manier de voordelen van dons.
Wat is de levensduur van een dekbed?
Een dekbed behoudt tussen de 8 en 10 jaar voldoende veerkracht, afhankelijk van de belasting en het onderhoud. Wanneer het dekbed veel transpiratievocht moet verwerken gaat het minder lang mee. Vanuit hygiënisch oogpunt raden wij aan het dekbed na 8 jaar te vervangen.
Hoe onderhoud ik mijn dekbed?
Geregeld luchten (niet in de felle zon) en regelmatig het beddengoed verschonen zorgt er voor dat jou dekbed lang fris en hygiënisch blijft. Het wassen van een donzen dekbed is bij goed onderhoud dan ook niet noodzakelijk.   Lees meer
Wanneer is mijn kussen aan vervanging toe?
Een hoofdkussen behoudt gemiddeld tussen 3 en 5 jaar voldoende veerkracht, afhankelijk van het materiaal en de mate van belasting.  Wanneer het kussen veel transpiratievocht moet verwerken gaat het kussen minder lang mee. Daarnaast wordt de levensduur bepaald door het onderhoud. Voor de hygiëne wordt vervanging na maximaal 5 jaar aanbevolen. Als een kussen toe is aan vervanging merk je dit bijvoorbeeld doordat het een gebrek heeft aan veerkracht (het blijft ingedeukt als je het indrukt). Ook kan er sprake zijn van verkleuring of een muffe geur die na het luchten niet meer verdwijnt.
Kan ik mijn donzen kussen wassen?
Op het label aan het kussen vind je de wasvoorschriften. Wij raden het af donzen of veren kussens te wassen omdat deze zeer lastig te drogen zijn. Hierdoor kan een indringende geur ontstaan die niet zal verdwijnen. Je houdt het kussen lang fris en hygiënisch door een molton sloop te gebruiken en deze, samen met het gewone kussensloop, wekelijks te wassen. Het dagelijks opkloppen en geregeld luchten draagt ook bij aan een lange levensduur van jouw kussen.